Wednesday 7 September 2011

MAKANAN TRADISI SARAWAK

haii.. i'm back to write my blog...huhuhu today.. nk story pasal makan apa yang popular kt serawak ni.... kawan2 mcty aggap ulat mulong jee kan.. eeiii...saya pon geli laa tgk ult mulong 2..tapi orng islam xleh makan yee....huhuh... ok.. first makanan yang terkenal laa kt sarawak ni laaa... LAKSA SARAWAK... cdap!!!...mgidam nk makan ni...hhehehe nk tgk mcm mne rupe laksa sarawk....tgk kt bwah ni
npak x...uiiii cdapp tu..!!!
emm......menyelerakan....kan... kalau kt kampus sya harga cuma RM3.50 je... murah sangt laa kalau nk merase...huhuhu tapi kalau kawan2 nk try buat lksa serawak ni boleh jgk... saya akn tunjuk cara-cara nk masak dan apa bahan-bahan utuk resepi yang enak nii...

Bahan-bahan : anggaran 200 gm
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 10-12 tangkai cili kering*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sk ketumbar
  • 1 sk jintan manis
  • 1 sk jintan putih
  • 3 biji buah keras*
  • 2-3 batang serai*
  • 1 inci belacan bakar*
  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
  • 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
  • sedikit garam
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
  1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
  2. Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
  4. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.



habis cite pasal laksa serawak..next nk tunjuk kt korang makanan favourite saya kt serawak ni....UMAI laaa... sdap bila makan nasi bersama umai.. umai ni makanan tradisi orng serawak tau.. terutama orng melanau...adoiii.. tringin laa nk makn umai...huhuhu..cdapnyee...lpar plk bile cte pasal umai ni terdapat beberapa jenis umai di serawak ni..contohnyee.. umai ikan, umai udang dan umai obor-obor...jangan terkejut plk umai ni mask mentah-mentah jee...bru laa segar....hahaha.....

Bahan-bahannya:-
1 ketul ikan tenggiri (isi di hiris)
1 sudu jus limau kasturi

1 sudu jus limau purut

1 sudu jus limau nipis
1 sudu makan cuka
5biji cili padi merah (hiris halus)
1 biji bawang besar (hiris halus)

1/2 biji tomato di dadu
garam secukup rasa,aji


Cara-caranya:-
1. Isi ikan yang telah dihiris halus, di masukkan garam, cuka dan air limau. Biarkan selama 10 minit.2. Kemudian masukan semua bahan hiris dan kacau sampai rata..3. Simpan didalam peti sejuk sebelum dihidang


yang ni umai ikan..memg cdap laa.. cam ne nk buat resipi ini ?? ok....sng jee....... Isi ikan dipotong halus- halus.Tumbuk bawang merah,bawang putih, serai dan cili merah hingga lumat. Masukkan bahan giling kedalam isi ikan yang telah dihancurkan tadi.Masukkan garam dan gula secukup rasa, dan akhir sekali perahkan asam limau. gaul semua bahan dan perapkan sebentar.hahahha.. sng jee kan boleh laa cube...cdap!!
yang kt atas ni umai udang...perhh..cdapnyee isi udang 2..kan...same jee cara buat nye..just gnti jee ngn udang..kalau tak nk gne ikan.. hahahha...ok laa 2 je resipi sy leh tunjuk nty sy update ag..utk makn famous kt serawk ni...

3 comments:

  1. lihat gambar pun dah cukup menyelerakan...

    note : salam kenal dan selamat hari raya, nak follow sini tapi x jumpa kotak follow..

    ReplyDelete
  2. laa..yeke..thnks cube try crk sya tgk ad jee...follow laa thks tgk blog sy...

    ReplyDelete
  3. ringan2kan lah tgn anda utk tlg sy
    http://daricahayamataku.blogspot.com/2011/09/tolong-ainie-yusof-boleh.html

    ReplyDelete