satu lagi resipi baru saya..hehehhe..mempersembahkan "NASI AYAM PENYEK SERAWAK"....
wow...sungguh menyelerakan...hehhehe...laper laa tengok ayam penyek saya ni..sdappp....korang mecti cuba...
bahan untuk membuat resipi ini telah saya sediakan sila-sila salin...hehehee..bagi kanak-kanak mereka amat menggemari ayam..cubalaa resipi ini untuk hidangan lunch anda.... hehehheh
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
penyediaan ayam
- ayam : Seekor (Potong 8 & rebus selama 10 minit dan toskan) (simpan air rebusan ayam untuk buat sup dan masak nasi)
- Jintan Manis : ½ Sudu Besar (Goreng tanpa minyak hingga naik bau)
- Jintan Putih : ½ Sudu Besar (Goreng tanpa minyak hingga naik bau)
- Ketumbar : 3 Sudu Besar (Goreng tanpa minyak hingga naik bau)
- Serbuk Kari Ayam : 1 Sudu Besar
- Serbuk Kunyit : 1 Sudu Besar
- Serbuk Lada Putih : ½ Sudu Besar
- Bawang Putih : 3 Ulas
- Halia: 1cm
- Sedikit Air
- Garam : Secukup Rasa
- Minyak : Secukupnya
- Minyak Masak : Secukupnya
- Cili Merah : 10 Biji (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- Cili Padi : 10 Biji
- Bawang Kecil / Merah : 10 Biji (Dihiris)
- Bawang putih : 3 Biji (Dihiris)
- Tomato : 5 Biji (Potong 4)
- Belacan : 5cm
- Ikan Bilis : 2 Sudu
- Gula Merah: 3 Sudu Kecil / Secukup Rasa
- Beras : 3 Cawan (Dibasuh dan ditoskan)
- Bawang Putih : 3 Ulas
- Kulit Kayu Manis : 1 Batang
- Buah Pelaga : 4 Biji
- Bunga Lawang : 2 Kuntum
- Butter :Sedikit
- Garam : Secukup Rasa
- Kiub Pati Ayam : 2 / 3 Kiub
- Air Rebusan Ayam :6 Cawan
- Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
- Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman..
- Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
- Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
- Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
- Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
- Masukkan gula merah dan gaul rata.
- Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
- Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.Masukkan sup bunyut..
- Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan
- Untuk Nasi Panaskan butter.
- Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
- Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
- Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging.
- Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
- Pindah ke periuk nasi eletrik dan masak macam biasa
hehheheeh...kalo dh ciap tu jangan lupa bagi jiran...hehehhe cara-cara nk eratkan silaturahim...jiran anda pasti suka...
SELAMAT MENCUBA!!!!