Bahan-bahan
1kg ikan patin – dipotong dan dibersihkan
300g tempoyak
80g lada merah
100g bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5sm halia
2.5sm kunyit
5 batang serai – dititik
2 kuntum bunga kantan – dibelah empat
5-10 tangkai d
aun kesum (ikut rasa)
2 keping asam gelugur (ikut suka)
4-6 cawan air
Garam dan gula
Cara memasak
Masukkan bahan yang dikisar bersama air.
Masukkan serai, bunga kantan dan asam gelugur.
Biarkan mendidih sehingga pekat sedikit. Masukkan ikan patin dan daun kesum. Bubuh garam dan gula secukup rasa.
Catatan :Asam gelugur hanya perlu jikalau tempoyak yang digunakan adalah baru. Jikalau tempoyak itu lama ia sudah cukup masam.
cakkk...sedia untuk di hidng...
sadpppp...... cubalaaa...
so simple laaa........
No comments:
Post a Comment