Bahan-bahan
1kg ikan patin – dipotong dan dibersihkan
300g tempoyak
80g lada merah
100g bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5sm halia
2.5sm kunyit
5 batang serai – dititik
2 kuntum bunga kantan – dibelah empat
5-10 tangkai d
aun kesum (ikut rasa)
2 keping asam gelugur (ikut suka)
4-6 cawan air
Garam dan gula
Cara memasak
Masukkan bahan yang dikisar bersama air.
Masukkan serai, bunga kantan dan asam gelugur.
Biarkan mendidih sehingga pekat sedikit. Masukkan ikan patin dan daun kesum. Bubuh garam dan gula secukup rasa.
Catatan :Asam gelugur hanya perlu jikalau tempoyak yang digunakan adalah baru. Jikalau tempoyak itu lama ia sudah cukup masam.
cakkk...sedia untuk di hidng...
sadpppp...... cubalaaa...
so simple laaa........
Wednesday 25 April 2012
resipi mi kolok
Bahan-bahan:200gm mi kolok | dicelur dan ditos
100gm daging | direbus dan dihiris
100gm isi ayam | dicarik halus
50ml kicap cair
50ml minyak masak
30gm tauge | dicelur
1 tangkai daun sup | dihiris
Bawang goreng secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara memasak:
1. Campurkan minyak masak, kicap cair, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga sebati.
2. Kemudian gaul rata bersama mi kolok.
3. Setelah itu, masukkan hirisan daging, isi ayam, tauge, daun sup dan bawang goreng
100gm daging | direbus dan dihiris
100gm isi ayam | dicarik halus
50ml kicap cair
50ml minyak masak
30gm tauge | dicelur
1 tangkai daun sup | dihiris
Bawang goreng secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara memasak:
1. Campurkan minyak masak, kicap cair, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga sebati.
2. Kemudian gaul rata bersama mi kolok.
3. Setelah itu, masukkan hirisan daging, isi ayam, tauge, daun sup dan bawang goreng
4. Sedia untuk dinikmati.
Subscribe to:
Posts (Atom)